Szlovák elnök, magyar elnök

Dr. Dávid Ferenc       2022. január 19. 08:35 2022. jan. 19. 08:35

Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem tartja helyénvalónak Maroš Žilinka főügyész múlt heti oroszországi szolgálati útját, mivel az EU tiltólistáján szereplő személlyel is találkozott Moszkvában. „Az a tény nyugtalanít a legjobban, hogy a főügyész úr utólag sem értette meg, miért tartották problematikusnak az útját" – hangsúlyozta Zuzana Čaputová. Az államfő nem készül fegyelmi eljárást kezdeményezni a főügyész ellen. „Egyelőre ezt a lépést nem tartom elégségesnek a fegyelmi eljárás kezdeményezéséhez" – mondta a köztársasági elnök. Žilinka a múlt héten részt vett az orosz főügyészség fennállása 300-ik évfordulójára rendezett ünnepségen. Szlovákia főügyésze a moszkvai látogatása során többek között találkozott Igor Krasznovval, az ottani főügyésszel, aki szerepel az EU szankciós listáján. (bumm.sk)

1. A Szlovák Köztársaság tevékeny elnöke tehát nem csak egy „virág a vázában”, hanem véleményalkotó közszeplő. A tudósításból megtudhattuk, hogy Čaputová asszony fegyelmi jogkörrel is rendelkezik, hiszen nyilatkozatában ennek lehetőségét is felvillantotta. És persze egyértelmű, hogy nem helyesli, ha hazája főügyésze olyan emberrel érintkezik az orosz fővárosban, aki felkerült az EU szankció listájára

2. A mi köztársasági elnökünk nem ilyen kötözködő figura, nem üti bele az orrát minden féle csip-csup ügybe. Őt aztán nem érdekli, hogy hazánk legfőbb ügyésze mivel foglalatoskodik. A legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára (!) az Országgyűlés választja meg kilenc évre. Igenis Áder János felelőssége (lenne), hogy miféle ember tölti be ezt a magas pozíciót. Jánosunk azonban beéri azzal, hogy komája sugallatára jelöl valakit, és innentől kezdve, ő már nem érdeklődik a legfőbb ügyész tevékenysége iránt. Inkább megy pecázni.

3. De január közepén élővizeink befagytak, hideg időben senki nem szeret a parton fagyoskodni. Hamarosan leköszönő államelnökünk sem, ezért inkább nyolc napig tartó (!) hivatalos látogatásra utazott a jó meleg Afrikába – Ghánába és Kenyába –, ahol helyi törzsfőnökkel is találkozhatott. A hírek szerint a rendszerváltás óta nem járt a két országban magyar államfő, és ezt a hiányosságot most gyorsan pótolni kellett. A képek tanúsága szerint arrafelé jól érzi magát Áder. Veretes nyilatkozatot is tett, miszerint „Afrikában, Ghánában a további fejlődés alapvető feltétele a tiszta víz, e nélkül nem tudják ellátni a lakosságot, nincsen korszerű mezőgazdaság, ipar, nem tudják megelőzni a betegségeket.”  Ezt azért nem gondoltuk volna, Elnök Úr!

És februárban itt az újabb feladat, hiszen Orbán Viktor meghívására hazánkba érkezik az oltástagadó brazil elnök, Jair Bolsonaro. Tudják, az a fickó, aki nem is olyan régen azt nyilatkozta, hogy „a halál jobb lenne a gyerekem számára, mint a homoszexualitás. Nem lennék képes szeretni egy meleg fiút, szeretném, ha inkább balesetben meghalna.” No, János, ezt az alakot kell majd nagy ceremóniával és barátságosan fogadni a Sándor-palotában, ami jóval keményebb kihívás, mint az afrikai kaland.