A Hír TV úgy tudja, hogy javult az emberek anyagi helyzete az első negyedévben

Föld S. Péter 2022. május 22. 18:05 2022. máj. 22. 18:05

Nem szoktunk a Hír TV cikkeire hivatkozni, de most úgy gondoljuk, megkerülhetetlen az a csoda, amit a minap az olvasók elé tártak. A polgári újságírás eme zászlóshajója ugyanis már címében is megdöbbentő állítással kápráztatta el az olvasókat, a rövid, mindössze néhánysoros írás pedig egészen elképesztő tartalmat kínál az erős idegzetű lakosságnak. A cikk címe ugyanis a következő: Javult az emberek anyagi helyzete az első negyedévben.

Maga az írás, amelyet az alábbiakban teljes terjedelmében közzéteszünk, így hangzik: „Javult az emberek anyagi helyzete az első negyedévben. Egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki – derült ki az egyik hazai pénzintézet felméréséből, amely a 30 és 59 év közöttiek bevonásával készült. Az érintettek 31 százaléka azt mondta, hogy kifejezetten biztonságosnak érzi pénzügyi viszonyait, 17 százalékuk viszont pesszimistán nyilatkozott erről.”

Tehát nem az ujjukból szopták ezt az első látásra meglepőnek, sőt, hihetetlennek tűnő megállapítást, még csak nem is Orbán Viktortól idéztek. Egy hazai pénzintézet felméréséből jutottak erre az első – és második – megközelítésben meglepő következtetésre. Hogy melyik ez a pénzintézet, az a rövid, de annál tartalmasabb cikkből nem derül ki, mint ahogyan az is homályban marad, hogy milyen módszerrel készült a felmérés. Hány embert kérdeztek meg, mit kérdeztek tőlük, és a kapott válaszokat milyen szisztéma szerint dolgozták fel.

Ezek ismerete ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy akár csak mérsékelten komolyan lehessen venni egy kutatást. Mindezek híján kénytelenek vagyunk a Hír TV által levont következtetéssel beérni, miszerint az általunk ismeretlen pénzintézet által, ismeretlen módszerrel végezett felmérés szerint a megkérdezettek 31 százaléka elégedett anyagi helyzetével és csupán 17 százalék nyilatkozott pesszimistán. Szerencsére a Hír TV-nek nem volt gyanús, hogy a két számot összeadva még mindig csak 48 százalékot kaptak, miközben, józan számítások szerint maradna 52 százalék, akikről nem tudunk semmit. Hogy ők nagyon elégedettek az anyagi helyzetükkel, netán nagyon-nagyon, esetleg azt válaszolták, hogy ennél jobban még sohasem éltek, és nem is szeretnének, mert az szerintük már túlzás lenne.

És – nem szívesen gondolunk erre az eshetőségre – lehettek olyanok is az ismeretlen 52 százaléknyi megkérdezett között, akik nemes egyszerűséggel elküldték a kérdezőbiztosokat melegebb éghajlatra, a felmenőiket emlegették, esetleg Orbán Viktort és a Fideszt szidták. Talán egy következő felmérésből, amit majd szintén az egyik hazai pénzintézet végez, az ő véleményüket is megtudjuk az anyagi helyzetükről.