Schadl a minisztérium bejáratánál adott át Völnernek hárommillió forintot

HírKlikk 2022. január 19. 08:22 2022. jan. 19. 08:22

Annyira sérthetetlennek hitték magukat, hogy egyáltalán nem féltek a lebukástól. Völner Pál és Schadl György szinte teljes nyíltsággal telefonáltak bizniszeikről. A végrehajtók főnöke azért többnyire az államtitkár irodájába vitte a milliókat egy üveg ital kíséretében.

A 444 birtokába jutott nemrég a „Schadl-Völner ügy” 1734 oldalas nyomozati irata, ennek ismertetését folytatják a cikksorozatuk második részében.

Mint írják, kamerák kereszttüzében zajlott Schadl és Völner utolsó, huszonegyedik olyan találkozója, amikor az ügyészség gyanúja szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetője kenőpénzt adott át az azóta lemondott államtitkárnak. Ugyanis az Igazságügyi Minisztérium Nádor utcai épületének bejáratától néhány méterre, biztonsági és térfigyelő kamerák előtt találkoztak egymással. Ez alkalommal Schadl az előzetes egyeztetéseken „névnapi figyelmességként” hivatkozott csomaggal lepte meg Völnert, (egyébként a találkozókor, 2021. július 13-án Jenő-nap volt), az átadott tasakba pedig 3 millió forintnyi volt.

A nyomozati iratok szerint  Schadl és Völner telefonos egyeztetéseiken egyáltalán nem voltak elővigyázatosak, konkrét neveket, összegeket mondtak, fel sem merült, hogy jobb lenne személyesen egyeztetni. Schadl a beosztottjaival is nyíltan beszélt az ügyleteiről, a 3 millió forint „névnapi” ajándékot „egy hármasnak” titulálta annak az embernek, akire a tanúvallomásokban pénzügyesként is hivatkoznak. Hogy az összeg megint Völnernek megy, azt pedig úgy írta le, hogy viszi a pénzt „a barátunknak, akinek szoktam”.

Amikor a Dubajba igyekvő Schadlt és feleségét a rendőrség elfogta a repülőtéren, velük volt a sofőrjük, M. is, akinek 16 ezer eurót, vagyis majdnem hatmillió forintot találtak a zsebében. Később M. úgy vallott, hogy főnökétől kapta a pénzt, hogy tegye be a végrehajtói iroda páncélszekrényébe. Schadlék házának átkutatásakor pedig több mint 18 millió forintra bukkantak a hálószobában.

Meglett a gazda

A nyomozati anyag szerint Schadl rendszeresen bevonta ügyleteibe régi ismerősét, R.-t is, aki egy nyolc osztályt végzett, szakképesítés nélküli férfi, és akit egyszer már felfüggesztett börtönre ítéltek sikkasztásért. A két férfi rendszeresen „gazdámnak” szólította egymást, tehát nem egy titokzatos, felsőbb körökben mozgó „Gazdára” utaltak, mint ahogy korábban a sajtóban megjelent, hanem egymást illették ezzel a becenévvel. A feljegyzések közt azonban egy olyan vacsora leírása is szerepel, amikor Schadl „gazdámként” emlegetett egy harmadik személyt, akivel korábban részt vett egy kubai nyaraláson. Nem derült ki, hogy ő kicsoda.

R. valóban számos ügyet intézett Schadlnek, segített például elkenni egy harmadik személy sok százmilliós áfacsalását. Egy másik esetben egy oktatási bizniszben érdekelt vállalkozó ügyét is R. hozta Schadlnek, ő ebben Völner segítségét kérte, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának beosztottjaival is egyeztetett a megoldásról. Ezt nem sikerült a tervek szerint intézni, mire Völner a nyomozati anyag szerint így jellemezte társainak a humántárcát: „Az EMMI egyébként egy trágyadomb. Olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában, akik sehol nem kellenek, csupa ilyen kisebbségi komplexussal rendelkező lusta ember.”

Forrás: 444.hu