Ujhelyi: az Európai Parlament új elnöke határozottan üzent Orbánnak

HírKlikk 2022. január 19. 07:48 2022. jan. 19. 07:48

Az Európai Unió nem számolt azzal, hogy van egy ország, amelyik kilép a közös vakcinaprogramból és nem uniós engedélyezésű oltóanyagokat is használni fog. Ezért állt elő az a helyzet, hogy hiába utazna sok ezer magyar ember az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, a rendszer nem ismeri el a keleti oltásokat – mondta a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője arról, hogy brüsszeli jegyzőkönyvek igazolják, a magyar kormány tavasz óta nem tett semmit a keleti vakcinákkal oltottak utazási lehetőségeinek ügyében.

Ujhelyi István a műsorban elsőként arra reagált, hogy az Európai Parlament megválasztotta új elnökét, a napokban elhunyt David Sassoli helyére.

„Európa számára fontos, Orbán számára rossz hír, hogy Roberta Metsola máltai néppárti képviselő kapta a posztot. A 43 éves politikus – bár a Néppárt tagja – az egyik lehatározottabb kritikusa volt az orbáni illiberális, antidemokratikus, a jogállamiságot és az európaiságot sárba tipró rezsim kiépülésének a Néppárton belül.”

Roberta Metsola a mai beszédében elég határozottan üzent a magyar kormányfőnek, jelezve, hogy Európa jövője miatt nem tűrhetünk meg semmilyen kompromisszumot a jogállamiságot sarokba hajító kormányfőkkel, kormánypártokkal – idézte a szocialista politikus Metsola első beszédét.

„Metsola egyébként a mindenkori legfiatalabb elnöke a parlamentnek, négy gyermekes családanya, sajnálom, hogy nem az én párttársam az Európai Unióban.”

A Klikk FM műsorában Ujhelyi István kitért arra is, hogy hiába az Európai Unió legfontosabb vívmánya az európai digitális Covid-igazolvány rendszer – amivel most már több százmillió európai rendelkezik –, az Európai Unió nem számolhatott azzal, hogy lesz egy kormány, amelyik kilép a közös vakcinaprogramból és használni fog nem uniós engedélyezésű vakcinákat is.

„Egy éve kezdeményeztem a magyar kormánynál, tegyen lépéseket, hogy a rendszerbe bekerüljenek a magyarok. Ezt a kormány nem tudta elintézni, és amikor a harmadik oltás kérdése előkerült, akkor fordultam az Európai Bizottsághoz, hogy azok a magyarok, akik harmadikként egy európai engedélyezésű vakcinát kapnak, használhassák ezt a bizonyos igazolványt.”

Mint mondta, szeptemberben megírta a magyar kormánynak hivatalosan is, hogy az európai bizottság elnöke azt ígérte, ha a magyar kormány kezdeményezi, akkor ezt napirendre tűzik és támogatják.

„A magyar kormány szeptember óta nem lépett semmit és felbőszített, amikor azt hallottam a miniszterelnök Kormányinfóján, hogy lobbizunk az unióban, hogy ne érje diszkrimináció a magyarokat. Kikértük az őszi ülések összes bizottsági jegyzőkönyvét, és kiderült, a magyar kormány képviselője egyetlen egyszer sem vetette fel a több százezer magyar ember helyzetét.”

Nem tudok mást tenni, minthogy a most beérkező új jogszabályi javaslatban – hiszen újratárgyaljuk ezt az igazolványrendszert – én fogom megpróbálni, hogy módosító indítványokkal változtassunk a jelenlegi helyzeten – mondta a szocialista politikus a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában.

Forrás: Hírklikk