Új lengyel törvény készül az online tartalmakról

HírKlikk 2022. január 19. 08:29 2022. jan. 19. 08:29

A kormány jóváhagyására és parlamenti döntésre vár egy online szólásszabadságról szóló új lengyel törvénytervezet – közölte Michał Woś miniszterhelyettes. Ez Varsó válasza a Facebook minapi döntésére, hogy eltávolította egy szélsőjobboldali párt FB-oldalát.

A miniszter hozzátette, hogy a tervezetet továbbították a miniszterelnöki hivatalnak, de mivel nem történt további lépés az ügyben, tárcaközi egyeztetésre küldték – írja az Euractiv európai portált idézve az Euronews.

A politikus nem tagadta, hogy a tervezet a Konföderáció nevű ellenzéki, radikális jobboldali párt Facebook-profiljának eltávolítására vonatkozik: „Ez a törvénytervezet alapvető fontosságú a szólásszabadság és a közösségi média felhasználóinak védelme szempontjából is."

A hónap elején a Facebook bejelentette, hogy eltávolítja a Konföderáció Facebook-profilját, mondván, a párt „ismételten megsérti a közösségi normákat" a gyűlöletbeszéd, valamint a vakcinákkal kapcsolatos dezinformációk közzétételével.

A párt oldalát 671 ezren követték. Az oldalon rendszeresen jelentek meg olyan írások, hogy „az oltás népirtás, mert tömegek halnak meg miatta", „Olyan, mint a Ciklon-B gáz, amelyet a náci haláltáborokban használtak" vagy „A beoltott nők nem eshetnek többé teherbe".

A döntést bírálta Morawiecki miniszterelnök is, aki az ellenzéki párt mellett szólalt fel, és bírálta a tech-óriásokat a szólásszabadság elfojtásáért.

Janusz Cieszyński kiberbiztonságért felelős államtitkár is bírálta a Metát, amiért blokkolja egy legális politikai párt profilját. „Ez egy modern demokráciában nincs rendben, függetlenül attól, ki milyen politikai nézeteket vall" – mondta.

Tavaly decemberben viszont mianmari rohingyák épp azért perelték be a Facebookot, mert szerintük a cég nem tett meg mindent a gyűlöletre uszító beszéd eltávolításáért, és ez elősegítette a genocídiumot.