Szent-Iványi István: Orbán azért Európa utolsó bástyája, mert elfogytak a szövetségesei

HírKlikk 2022. május 21. 07:55 2022. máj. 21. 07:55

Mindannyiunkat érintő kérdés, hogy mire számíthat Magyarország az Európai Uniótól és a NATO-tól a bemerevedett orosz-ukrán háború árnyékában. A legkevésbé sem érdektelenebb, hogy mindezért mit vár tőlünk a két ernyőszervezet? Többek között erről is beszélt Szent-Iványi István a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Sebes György partnereként.

A témában Orbán két különös nyilatkozatot is tett a napokban: az egyiket a miniszterelnöki eskütételekor, a másikat csütörtökön, a héten megrendezett amerikai-magyar konzervatív konferencián. „Ami az első beszédét illeti, az egy meglehetősen harcias, támadó hangvételű nyilatkozat volt, elsősorban az unióval szemben. Olyanokat mondott, hogy lakosságcserére készül az unió, föladta az eddigi értékeit, a genderőrület miatt öngyilkosságra készül stb.” – idézte a miniszterelnököt.

A volt külügyi államtitkár szerint a csütörtöki konferencián kifejtette gondolatokkal pedig azt igyekezett bizonyítani Orbán, hogy „Magyarország az utolsó bástyája a keresztény-konzervatív nézeteknek. Viszont amit képvisel, az inkább a nyugat-európai szélsőjobb helyi reinkarnációja.” 

A konzervatív értékek részletezése helyett inkább álságos kisebbségi pozícióból, sajnálkozva a sajtó teljhatalmú birtoklását fejtegette, mint a politikai siker egyik pillérét. „A szövege kétfelé szólt. Az elsőként idézett üzenet Brüsszel felé, amit a nemzetközi, főként a német sajtó is kritikusan idézett, de nyilván hazabeszélnie is szükséges, megerősíteni, hogy kemények vagyunk s egyúttal az ostorozott Európa jövője. De hiába beszél arról, hogy milyen erős, ha a szövetségesei elfogytak mellőle. Ebből a szempontból tényleg az utolsó bástya, a legjobb barátai sem állnak már szóba vele, a V4-ek is szétesett, folyamatosak a bírálatok.” 

Ez az elszigetelődés sajnos Magyarországnak sem tesz jót, amit a megindított jogállamisági vizsgálatok is igazolnak. Ezt csak tetézi az olajembargó körül kialakult feszültség, mivel a magyar kormány az egyetlen, amely gátolja. „Ebben a helyzetben különösen meglepő Orbán harcias megnyilatkozása az unióval szemben. Mintha azt gondolná, hogy az újabb kétharmaddal Brüsszelben is aduász. Márpedig ott, ez, nem sokat ér.”

Az elmagányosodását annak is köszönheti, hogy miközben háborús retorikával zsonglőrködik, a szomszédunkban egy valódi háború zajlik, amit az egész világ egyértelműen elítél – Orbánt kivéve. Ő inkább egy lehetetlen semlegességet erőltetne. „Márpedig ebből nem maradhat ki senki, Orbán sem, hiszen a következményeket egész Európa viseli. Lehetőségeihez mérten támogatja is Ukrajnát sőt, a NATO is a megtámadott ország mellett áll. Mindennek pedig nagyon komoly biztonságpolitikai következményei is vannak, amik szintén kihatnak ránk is. Márpedig ha sikerült volna Oroszország eredeti terve, akkor Magyarország egy új hidegháború frontországává válik annak minden következményével és a tankok és rakéták már itt Záhonynál állnának a határ túloldalán. Tehát a saját jól felfogott érdekünk is az, hogy segítsünk Ukrajnának. Ezt az unió mind a 26 országa felismerte, egyedül Orbán erőltet valami kétes kettősséget.”

A teljes beszélgetés itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk