Nem kizárt az orosz titkosszolgálati háttér a Városháza-gate ügyében

Harkai Péter 2022. január 19. 07:10 2022. jan. 19. 07:10

A főpolgármester alaptalannak nevezte a vádakat és hamisnak azokat az állításokat, hogy a főváros vezetése el akarta volna adni a Városháza épületét. Mindez Karácsony Gergely meghallgatásán hangzott el a Városháza állítólagos eladását vizsgáló bizottság ülésén. A testület alelnöke, Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere egyértelműen a demokrácia sikereként értékelte a főpolgármester megjelenését és a tényt, hogy az egymilliós „sikerdíj” ellenére sem sikerült semmilyen bizonyítékot felmutatniuk a kormány képviselőinek.

Maga Karácsony Gergely ajánlott fel egymillió forintot annak, aki bármilyen korrupcióra utaló mondatot talál az anyagban, de végül senki sem jelentkezett a pénzért. „Hamis tehát a vád, hogy el akarták volna adni a Városházát, és hamis az is, hogy nem átlátható módon gazdálkodtak” – jelentette ki Karácsony.

Soproni Tamás a Hírklikknek elmondta, hogy a meghallgatás érdemi részét ezzel a fideszes Kovács Péter vezette bizottság le is zárta. Egy hét múlva, hétfőn délelőtt lesz még egy ülésük, amikor a jelentésük elfogadása lesz a napirend, amin jelenleg is dolgoznak. Mint fogalmazott, a hétfői ülés legfontosabb tanulsága, amire kifejezetten büszke, maga a bizottság, és a meghallgatások ténye. Ezzel ugyanis az ellenzéki többségű fővárosi közgyűlés bizonyította, hogy nemcsak beszél a demokráciáról , hanem annak szellemében tevékenykedik is.  

„Ennek megkoronázása volt, hogy főpolgármester úr személyesen megjelent, másfél órán át válaszolt kimerítően a kérdésekre és bemutatta azt is, hogy milyen nonszensz a vád, amit a propagandasajtó megfogalmazott. Az a sajtó, amely az orosz titkosszolgálati módszerekkel segített a Fidesz érdekében. Ebből a szempontból nagyon sikeresnek tartom a munkánkat.”

Karácsony Gergely mellett, a bizottság elé állt. Barts Balázs, a Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetője, valamint Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Utóbbit az orosz titkosszolgálati eszközök tárgyában faggatták és „ki lett mondva, hogy egyértelműen az orosz föderáció érdeke a magyar választásokba való beavatkozás. Az lenne a meglepő, ha nem próbálkoznának ilyen és ehhez hasonló módszerekkel még akár a választásokig”.

A bizottság alelnöke kiemelte azt a dokumentumot, amelyet Karácsony Gergely bemutatott és már korábban nyilvánosságra is hozott. „Ez az a bizonyos kabinetdöntés, ami a főváros rendszeres működésének a legmagasabb vezetői szintjén történik. Ez a dokumentum egyértelműen bizonyítja, hogy nem kívánja a Városháza értékesíteni a célkeresztbe került ingatlanát. Illetve a demokráciánk szempontjából az is fontos tanulság, hogy valószínűleg idegen hatalmak összejátszanak a kormányérdekekkel.” 

Arra a kérdésre, hogy felbukkant-e bármilyen konkrét bizonyíték az említett módszerek és a Városháza-ügy között Soproni Tamás válaszában Rácz András szavait idézte. Eszerint „a titkosszolgálat azért titkos, mert titkosan működik. A magunk polgári eszközeivel természetesen nem tudjuk bizonyítani a működését, viszont azok a módok és eszközök, amik az ügy során felbukkantak abszolút azt sugallják, hogy itt valóban egy ilyen tevékenységről lehet szó.” Ezt bizonyítja, hogy kreáltak egy ügyet, egy orosz fél kezdeményezte beszélgetést a Városháza eladásáról. Ezt követően pedig már olyan hangfelvételek kerültek napvilágra, amelyeken már nem is a Városháza cégeinek dolgozó személyek beszéltek, hanem a vásárlás látszatát sugalló személyek. „Úgy próbálták befeketíteni a Fővárosi Önkormányzatnak dolgozókat, hogy azok ott sem voltak.”    

Arra a kérdésünkre, hogy mindezek a tények milyen reakciót váltottak ki a bizottság kormánypárti elnökéből, érezhető-e részéről a tények befogadása, vagy ellenkezőleg, tovább próbálják nyújtani a bukott ügyet, Soproni Tamás korrekten reagált: meglepné, ha egyhangú döntéssel fogadnák el a jelentést. 

„Azt nem hiszem, hogy elnök úr azt gondolná ezek után, hogy nem akartuk eladni a Városházát, még akkor sem, ha – bízom benne -, van annyira józan, hogy maga sem hiszi a vizsgált eladási szándék tényét és a józan eszére hallgat. Ettől függetlenül, nyilván fideszes katona és várja a központból, a válaszokat, amint azt korábban is említette egy beszédében. Minden bizonnyal ebben az esetben is a központból írják meg a válaszát. Abban viszont biztos vagyok, hogy magánemberként ők is tudják, hogy nem történt semmilyen visszaélés. Sokkal inkább a Fidesz háza táján kellene körülnézni. Főpolgármester úr is említette a válaszaiban Gansberger Gyula érintettségét, akit valamiféle MSZP-s kötődéssel próbáltak felruházni, holott korábban az Orbán-család könyvelője volt. Ez a kötődés pedig nem szorul magyarázatra” – nyilatkozta a Hírklikknek Soproni Tamás terézvárosi polgármester, aki szerint a következő hétfőn le is tudják zárni a bizottság munkáját.