NATO-tematikájú sört dobott piacra egy finn kézműves sörfőzde

HírKlikk 2022. május 21. 06:00 2022. máj. 21. 06:00

„Megízlelte a biztonságot, egy csipetnyi szabadsággal” – így jellemezte annak a kis finn sörfőzdének az igazgatója a NATO-tematikájú sört, amit azután dobtak piacra, hogy  Finnország, Svédországgal együtt szerdán benyújtotta a NATO-csatlakozás iránti kérelmét. A kézműves sörfőzde, az Olaf Brewing lépése sok szempontból kiváló marketingfogásnak (is) tűnik, amellett, hogy számos csavar van benne.

Mindjárt elsőként ott van maga az elnevezés: OTAN a sör neve, ami finnül az „otan olutta” kifejezésre utal, ami azt jelenti, hogy iszom egy sört, ám egyben a NATO francia rövidítése is. A NATO-ra az is utal, hogy a címkéjén egy sörivó középkori páncélos lovag rajzfilmes figurája látható, a mellvédjén a NATO iránytű-logójával – olvasható az AP hírügynökség jelentésében. Ebből is egyértelmű, hogy az új sör az északi ország nyugati katonai szövetséghez való csatlakozási szándékának a jegyében került a piacra.

Petteri Vanttinen igazgató az Associated Press-nek elmondta, hogy a kézműves sörfőzde múlt hétvégi ad hoc döntését az OTAN sörről az ukrajnai háború miatti aggodalmak és annak Finnországra gyakorolt ​​következményei motiválták. Az új sörrel a kelet-finnországi Savonlinna városa előtt is tisztelegnek: a finn-orosz határtól alig pár tucat kilométerre található városkában van a sörfőzde központja. „Kis szülővárosunk, Savonlinna mindig is a kelet és a nyugat határvidékén feküdt. Sok csatát vívtak a város területén” – áll a sörgyár Twitter-bejegyzésében.

Mint ismert, Finnországnak 1340 kilométeres közös határa van Oroszországgal. 

 

Forrás: Hírklikk