Még sosem volt olyan jó kormányunk, mint amilyen most lesz

Föld S. Péter 2022. május 20. 06:00 2022. máj. 20. 06:00

Eddig sem panaszkodhattunk a kormányunk kvalitásaira, de most valóban minden okunk megvan a bizakodásra és a büszkeségre: Orbán Viktor ötödik kormánya még az előző kabineten is túltesz alkalmasságban, a hozzáértésről nem is szólva. Ez a miniszterjelöltek meghallgatásán derült ki, ahol mindegyik aspiráns csont nélkül átment. Kétely egy szál se, legföljebb az ellenzéki képviselők akadékoskodtak, de ők meg kit érdekelnek. Kapják be, ez a legjobb, amit tehetnek.

A kultúráért is felelős minisztertől például megtudtuk, hogy az a kultúra, ha énekelünk és táncolunk, ha viszont mi ülünk, miközben mások énekelnek és táncolnak, az már maga a civilizáció. Pintér Sándor belügyminiszter, aki a jövőben az egészségügy mellett az oktatást is irányítja, nem árult zsákbamacskát: szerinte csak abban az osztályban lehet tanítani, ahol rend van. Mint mondta, bár jogot végzett, a polgári engedetlenség kifejezést nem ismeri. A tanároknak nem ígért magasabb bért, ezt az ígéretét viszont – mint viccesen közölte – megtartja. A legautentikusabb Szalay Bobrovniczky Kristóf leendő honvédelmi miniszter válasza volt, aki arra a kérdésre, hogy mi köze van a honvédelemhez, azt mondta: név szerint fel tudja sorolni azokat az őseit, akik a mohácsi csatában estek el.

Már ennyi is bőven elég lenne ahhoz, hogy megnyugodjunk: ismét jó kezekben lesz az ország, nem kell aggódnunk amiatt, hogy netán alkalmatlan emberekre bízná Orbán Viktor a nemzet sorsának irányítását. Egytől egyig kiváló, makulátlan előéletű, szakmailag magasan képzett, nemzetileg elkötelezett hazafi viszi előre (és nem hátra) majd Magyarországot.

Egyedül a hivatalát hamarosan elfoglaló Szalay-Bobrovniczky Kristóf válasza miatt lehet némi hiányérzetünk. Ne legyünk szerények, és mondjuk ki bátran: Szalay-Bobrovniczkynak más köze is van a honvédséghez, mint a mohácsi vész. Nem arra kell gondolni, hogy Garancsi Istvánnal tandemben ő örökölte meg néhai Andy Vajna elárvult kaszinóbirodalmát, mert ennek tényleg nincs köze a honvédelemhez. Hanem hát van itt más is, ami érdekes megvilágításba helyezi a leendő miniszter kinevezését.

Például az, amiről közel egy évvel ezelőtt szóltak a hírek: hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf üzletember, volt londoni nagykövet HSC Aerojet Zrt. nevű cége 150 millió eurós (mintegy 53 milliárd forint) hitelt vesz fel a Magyar Fejlesztési Banktól, hogy megvásárolhassa a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárat. Ennyi hiányzott neki a vételár kiegyenlítéséhez, és hiába kutatott át odahaza minden zugot – talán még a szőnyeg alá is benézett, nem gurult-e el néhány huncut milliárd –, sehol nem talált ennyi pénzt.

Ezért kellett hitelért folyamodni. A helyzetet tetézte, hogy a gonosz bankok nem adják csak úgy a pénzt: valakinek kezességet kell vállalni arra az esetre, hogyha netán Szalay-Bobrovniczkynak nehézségei támadnának, és nem tudná, vagy, ne adj isten, nem akarná visszafizetni a felvett kölcsönt. Erről persze nem volt szó, ám a szabály az szabály, kezesnek lenni kell. 

Így lépett be a történetbe a magyar állam, amely mint tudjuk, senkit nem hagy az út szélén. Most éppen Szalay-Bobrovniczky álldogált kétségbeesetten, segítségre várva az árokparton, neki kellett segítő kezet nyújtani. A magyar állam nem habozott: átérezte, hogy egy polgára bajban van, és kezességet vállalt az 53 milliárd forintért, pontosabban, annak hozzávetőlegesen 80 százalékáért. Azért nem a teljes összegért, mert a magyar állam nem olyan, hogy nyakló nélkül szórja az adófizető magyar emberek pénzét. Ezért érte be nyolcvan százalékkal, ami persze még így is rettentően nagy összeg, ennyi pénzért nemcsak Tiborcz István, Orbán Viktor veje, de maga Mészáros Lőrinc is hajlandó lehajolni.

Szalay-Bobrovniczky jó lóra tett, érdemes volt belevágni a cseh repülőgépgyár megvásárlásába. Idén áprilisban ugyanis kiderült, hogy a kormány összesen 12 darab sugárhajtású repülőgépet vásárol a Magyar Honvédségnek a cseh Aero Vodochody vállalattól. A beszerzett gépek közül nyolc pilóták kiképzését, négy pedig felderítő célokat fog szolgálni. Apró kis hír ez önmagában, nem is érdemelne különösebb figyelmet, ám mégis érdekessé teszi, hogy a cseh Aero Vodochody cég az akkor még csak kormánnyal előszeretettel üzletelő – és azóta miniszteri várományosként ismert – Szalay-Bobrovniczky tulajdona.

Ehhez képest az, hogy a leendő honvédelmi miniszter Szentkirály Alexandra kormányszóvivő férje, nem összeférhetetlenség, hanem csupán hab a tortán.

Van kérdés, pajtások? Nincs kérdés, pajtások.