Még mindig hiába várnak szakmai iránymutatást az orvosok a negyedik oltásról

HírKlikk 2022. január 19. 11:04 2022. jan. 19. 11:04

Van ahol ennek ellenére beadják a negyedik vakcinát a jelentkezőknek, de az oltóközpontok többsége kivár.

A közvetlenül az oltópontokon jelentkező pácienseket a tapasztalat szerint vagy beoltják, vagy nem, ha a negyedik oltást kérik, online regisztrálni pedig nem is lehet a negyedikre – írja a Népszava. Egy budapesti oltópont vezetője azt mondta a lapnak: többször el kellett küldeni a negyedik oltásért jelentkezőket, „mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntés hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget”.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja.

A negyedik oltást szorgalmazó kormányzati propaganda közben beindult, de a Népszavának nyilatkozó orvos szerint még nyomtatványt sem kaptak a negyedik oltás igényléséhez. A páciensek pedig már jönnek, és égnek a telefonvonalak. Telefonon iránymutatást is kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

„Ma délelőtt körülbelül 100 nem fogadott hívásom volt, miközben másik 130 beteget személyesen is fogadtam” – reagált egy főváros közeli község háziorvosa arra a kérdésre, hogy eddig hány páciensével konzultált a negyedik oltásról. Rögtön hozzátette azt is, hogy a több mint 100 nem fogadott hívásból, alig néhány visszahívásra maradt energiája. (Szilveszter előtt két nappal visszahívási kötelezettséget rendelt el a miniszter a háziorvosok számára.) Az orvos érzékeltette azt is, hogy nem ez az egyetlen betarthatatlan jogszabály.

Forrás: Népszava