Matolcsy babaprojektje

Dr. Dávid Ferenc       2022. május 20. 18:35 2022. máj. 20. 18:35

Demográfiai fordulat – amiből nem engedhetünk: évente 110 ezer újszülött. A termékenységi ráta az EU-n belül hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt évtizedben, azonban még nem értük el a népesség fenntartásához szükséges 2,1-es szintet. Ehhez a 2021. évi 93 ezernél 17 ezerrel több, azaz 110 ezer újszülöttre lenne szükség. Annak érdekében, hogy minden kívánt gyermek megszülethessen hazánkban, javasoljuk a családtámogatási rendszer bővítését (családi adókedvezmény növelése, szja-mentesség kiterjesztése a 3 gyermekes anyákra), a családok mindennapi életének könnyítését (bölcsődei férőhelyek növelése, munkahelyi gyermekfelügyelet), a gyermekvállalás elismerését a nyugdíjrendszerben, valamint az egészségügyi és oktatási rendszer családbarát fejlesztését (szűrővizsgálatok kiterjesztése, iskolabusz rendszer). – /Magyar Nemzeti Bank: Fenntartható egyensúly és felzárkózás/

„Családbarát” kormányunk tizenkét év óta van hatalmon, és éppen tizenkét éve rendületlenül szajkózza, hogy minden megtesz a fiatalok gyermekvállalási kedvének javítása érdekében. Számtalan programot indítottak el az elmúlt három ciklusban (2010-2014, 2014-2018, 2018-2022), nézzük hát meg, hogy ez miként jelentkezett az élve születési számok tükrében. A drámai hatás fokozása érdekében, néhány múlt századi adatot is feltüntettem.

A fenti egyszerű táblázat jól mutatja, hogy az elmúlt tíz-tizenkét évben bevezetett családpolitikai intézkedések csak arra voltak elegendőek, hogy az éves élve születések száma stabilizálódjon 90 ezer körül. A természetes fogyás mutatója sem ingadozik jelentősen, évente 40 ezer körüli. Nem minősítve, és nem lekicsinyelve az Orbán rezsim eddigi törekvéseit, sajnos ki kell mondanunk, hogy a Fidesz-KDNP kormányzás alatt az élve születések terén szignifikáns elmozdulás nem volt tapasztalható. Ezért aztán Matolcsy gondolt egy merészet és kijelölte az általa helyesnek vélt irányt:

1. Gyermekvállalást gátló betegségekre vonatkozó szűrővizsgálatok bevezetése

2. Mesterséges megtermékenyítés fejlesztése

3. Babaváró támogatás meghosszabbítása és életkori határának eltörlése

4. Első otthon teremtését célzó programok támogatása

5. Család-zseb létrehozása a SZÉP-kártyán

6. Családi adóalap kedvezmény növelése a dinamikus bérnövekedéssel való lépéstartás érdekében

7. Gyermekek után járó pótszabadság bővítése

8. Szja-mentesség kiterjesztése a 3 gyermekes anyákra is

9. Anyák szülést követő regenerációjának támogatása

10. A bölcsődék férőhelyeinek és nyitvatartási idejének növelése

11. Munkahelyi gyermekfelügyelet állami támogatással

12. Az oktatási rendszer családbarát fejlesztése

13. Gyermekvállalás elismerése a nyugdíjrendszerben

Matolcsy programja tehát azt célozza meg, hogy Magyarországon a nyolc év alatt az éves élve születések száma 93 ezerről 110 ezerre emelkedjen, ami 18 százalékos növekedést jelent. Visszanézve az elmúlt évtizedek tendenciáit ez gyakorlatilag lehetetlen, az MNB elnökének javaslata sem mérete, sem jellege folytán nem képes ilyen jelentős változás, előrelépés érdemi befolyásolására. Némi iróniával mondom: SZÉP-kártya kedvezményért és nyugdíj preferencia elérésért egy fiatal pár biztosan nem kap kedvet a gyermekvállaláshoz! Átnézve az ígéretekhez kapcsolódó végrehajtási tervet sajnos nem találtam költségvetési támpontot sem, azaz arra vonatkozó információt, hogy milyen forrásból és mekkora összegben kívánja az MNB elnöke finanszírozni a legújabb babaprojektet. Szeretném azt is megemlíteni, hogy a Matolcsy által említett kitűzött 2,1-es szintű termékenységi rátát még a muszlim bevándorlók millióival együtt élő európai országokban sem képesek elérni.  Az EU-rekorder franciák ide vonatkozó mutatója is „csak” 1,86. Ennyit a realitásokról.

És még valami. Matolcsy rögzíti dolgozatában, hogy 2020-ban több mint 700 ezer magyar élt külföldön, amiből mintegy 400 ezer az EU-ban: „a külföldön élő magyarok körében felülreprezentáltak a fiatalabb korosztályok és a magasan képzettek, így jelentős munkaerő-tartalékot jelentenek.” A kérdés az, hogy kinek: Németországnak, Angliának esetleg Franciaországnak?  Ezeknek a kint dolgozó ifjaknak a gyermekei ugyanis „idegenben” jönnek a világra, és sokuknak a szüleik által választott ország lesz az új hazájuk! Hogyan lesz az évi 93 ezer újszülöttből 110 ezer itt élő és tanuló „igazi kismagyar”, ha még a Központi Statisztika Hivatal adatai szerint is minden hatodik (!) – magyarnak anyakönyvezett – baba külföldön születik!?