Karácsony győzelméért dolgozik az MSZP

HírKlikk 2021. július 3. 14:10 2021. júl. 3. 14:10

A szocialista párt határozott álláspontja, hogy Magyarország jövőjéről a magyar választóknak kell dönteniük. Ez indokolja, hogy az ellenzéki összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltjei levelet írtak az uniós tagállamok vezetőinek, miután úgy látják, Orbán Viktor valóban kiléptetné hazánkat a közösségből. Erről is beszélt a Mandinernek adott interjúban Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója.

A beszélgetés néhány részletét idézzük fel a következőkben.

A Magyar Szocialista Párt pártigazgatója megerősítette, azért dolgoznak, hogy Karácsony Gergely megnyerje az előválasztást, aztán győzzenek a jövő évi parlamenti választáson is. Molnár Zsolt szerint erre a jelenlegi főpolgármester lehet a garancia. Már Zuglóban és a fővárosban is megmutatta, hogy alkalmas erre a feladatra, ráadásul annak idején ő vetette fel először a teljes körű ellenzéki együttműködés előfutárának tekinthető technikai koalíció ötletét. Az MSZP egy zöld és baloldali jövőt tervez, Karácsony Gergely vezetésével. A Mandinernek adott hosszú interjúban leszögezte, az, hogy ki uralja az ellenzéki oldalt, leginkább a miniszterelnök-jelölt személyétől, s a választások eredményétől függ. Ezen múlik az is, kinek mekkora frakciója lesz, és hogyan alakul a jövő reménybeli kormányzása. 

Molnár Zsolt kifejtette, Magyarországon parlamenti választás előtt még sosem volt előválasztás, most kell tehát tartalommal megtölteni politikai kultúráját. A cél az, hogy mind a 106 egyéni körzetben megtalálják a legesélyesebb jelölteket a Fidesz legyőzésére. Fontos a választói akarat ezzel kapcsolatban, de nem kell minden pártnak mindenütt jelöltet állítania. Ez magyarázza a sok visszalépést, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne verseny.

Az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok ősszel, az egyéni jelöltek és a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztása után egyeztetnek a pártlistákról. A pártigazgató elismerte, nem mindegy, ki hányadik helyen áll, de erről még nem beszéltek. Hozzátette, értelmetlen is lenne most, a voksolás előtt. Fontos szempontnak nevezte ugyanakkor, hogy mind a hat pártnak legyen frakciója a következő parlamentben.

A közös program tervezete formálódik, ám véglegesíteni csak a kormányfő-jelölt ismeretében lehet. Nélküle nem lehet választási programról beszélni, legfeljebb alapvetésekről. Molnár Zsolt megemlítette, hogy a jogállamiság, a médiaszabadság vagy az Európai Unióval való elköteleződés ügyében szinte teljes az egyetértés. Szakpolitikai kérdésekben lehetnek, sőt lesznek is eltérések. Ilyennek nevezte a nemzetpolitikát. Mint mondta, az MSZP támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát, ám annak mikéntjéről még egyeztetni akar. Tartalommal kellene megtölteni ezt az intézményt, a pártlistára való szavazás nem ad valós érdekképviseletet. Jelezte, hogy hosszú távon meg lehet nyitni a vitát akár a kétkamarás Országgyűlésről is. 

A szocialista politikus beszélt arról is, hogy a Jobbik megszavazta az úgynevezett pedofil-törvényt, miközben a többi ellenzéki párt még a parlamenti ülést is bojkottálta. Felidézte, hogy a törvénybe beleszuszakoltak oda nem illő kérdéseket. A pedofíliával szembeni zéró tolerancia teljesen helyes, e bűncselekménynek a legsúlyosabb morális és büntetőjogi megítélés alá kell esnie. De mindennek nincs köze a homoszexuálisokat érintő szabályozáshoz. Ezt a helyzetet nem a Jobbik állította elő, hanem a kormány, így a felelősség is az övé – mondta Molnár Zsolt, aki elismerte, az álláspontok valóban eltérőek ebben a kérdésben, sőt, akár más területeken is. Leszögezte, hogy ezt tiszteletben tartják, miután a jelenlegi választási rendszer megegyezésre kényszeríti őket. Úgy fogalmazott, vannak különbségek, ezért sem alkotnak egy pártot. A közös célok viszont lényegesen erősebb kohéziót tudnak teremteni közöttük, mint az ideológiai eltérések.

Ha majd megalakul a Karácsony-kormány, akkor is lesznek viták a koalíciós partnerek között, hiszen még a baloldali pártok sem gondolják ugyanazt a világról. Szép, nemes és megoldható feladat lesz így vezetni az országot, aminek az európai kultúrában nagy hagyománya van – mondta Molnár Zsolt a Mandinernek.

Forrás: Mandíner