Karácsony: a Diákváros megépítése a fővárosnak és az országnak is fontos lenne

HírKlikk 2021. július 4. 13:50 2021. júl. 4. 13:50

A Diákváros megépítése Budapest és az ország egésze szempontjából is rendkívül fontos lenne, ugyanis a fővárosban kevés a kollégiumi férőhely, a Budapestre érkező vidéki fiatalok jelentős része albérletbe kényszerül, és ez emeli a fővárosi ingatlanárakat is – mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, főpolgármester vasárnap online sajtótájékoztatón.

A Facebookon közvetített eseményen az ellenzéki politikus a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozására utalva kijelentette: „amikor igent mondunk a Diákvárosra, akkor természetesen nemet mondunk a Fudan-beruházásra is". Az utóbbi egyik legnagyobb problémája szerinte, hogy kiszorítaná a Diákvárost Budapest legértékesebb fejlesztési területéről.

Karácsony Gergely közölte: az ellenzéki előválasztáson az MSZP-Párbeszéd szövetség a főváros 6-os számú választókerületében (Józsefvárosban és Ferencvárosban) Jámbor Andrást, a Szikra Mozgalom jelöltjét támogatja. Ez annak is szól – tette hozzá –, hogy Jámbor András élére állt annak a küzdelemnek, amelyet a civil társadalom indított a Diákváros megmentéséért.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is megerősítette, hogy ma Magyarországon több tízezer kollégiumi férőhely hiányzik vidékről és Budapestről is. Ezért, ha a vidékről érkező hallgatók felvételt nyernek egy budapesti főiskolára vagy egyetemre, családjuknak nagy erőfeszítést kell tenniük a diákok lakhatásának megoldásáért.

Kiemelte, amennyiben megkapják a bizalmat a választóktól 2022-ben, „a Karácsony-kormánynak" átfogó kollégiumfejlesztési programot kell megvalósítania a fővárosban – ennek a legfontosabb eleme a Diákváros megépítése – és vidéken egyaránt.

A sajtótájékoztatót a Diákváros tervezett helyszínéről közvetítették, a háttérben „Szerezzük vissza a dDákvárost!" feliratú molinót feszítettek ki.

Forrás: MTI/Hírklikk