Kár belénk a népszavazás, hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának

Föld S. Péter 2022. május 20. 07:04 2022. máj. 20. 07:04

Elkaszálta az Alkotmánybíróság a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló népszavazási kérdéseket. Karácsony Gergely főpolgármester tavaly öt témában nyújtott be népszavazási kezdeményezést, ebből három már korábban elbukott, most az utolsó kettő elé is sorompót állított az illetékes grémium.

Az indoklás ismert a hírekből: a Fudan Egyetemről azért nem szavazhat a nép, mert nemzetközi szerződést érint, az álláskeresési járadékról pedig költségvetési érintettsége miatt. Marad népszavazási témának az, amit a kormány jónak tart, például, hogy az oktatási intézményekben propagálhatnak-e nemátalakító műtéteket. Ennek persze nincs semmi értelme, ezért átmegy minden felelős testületen, ez ellen nincs kifogása a Fidesznek, mert annyira abszurd, hogy az már majdnem maga a valóság.

„Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akiknek más a véleményük, mint nekünk”. Orbán Viktor immár örökérvényű szavai jutnak az eszünkbe. 2018 őszén, a Sargentini-jelentés vitájában mondta ezt a miniszterelnök az Európai Parlamentben. (Derültség a teremben.)

Pedig már akkor sem volt ok a vidámságra, négy évvel ezelőtt is ijesztő volt a helyzet, igaz, akkor még volt valamennyi remény, hogy ez nem lesz mindig így.

Mostanra kiderült, amit persze már jó ideje sejtettünk. Hogy csak arról lehet népszavazást tartani, amit a kormány jónak tart. A kormánynak ugyan fontos, hogy mit gondolnak az emberek, de még náluk is jobban tudja, hogy mi fontos nekik. Ebből kifolyólag gondosan ügyel arra, hogy amit kérdez, az ne ütközzön nemzetközi szerződésekbe, s ne legyen költségvetési érintettsége.

Az Alkotmánybíróság tagjai pedig – tisztelet a kevés kivételnek – szégyellhetik magukat. Nem ezt tanulták az egyetemen, nem ezért biflázták a paragrafusokat, tanulmányozták a különféle jogi eseteket, hogy most egy egyre rémisztőbb hatalom utasításait hajtsák végre.

Persze, mint minden döntést, ezt is meg lehet magyarázni. Bővebben és részletesebben, mint ahogyan azt az újságok megírták. Úgy, hogy az egyszerű pórnép ne értse a jogi blikkfangokat. Akkor ugyanis minden rendben van, mert amit nem értünk, arról azt gondoljuk, hogy biztosan úgy van, ahogyan mondják. Ők a mi vezetőink, ki más tudná, hogy mi van, ha nem így volna, mások ülnének ott, ahol most ők. (Jobb híján mi).

Úgyhogy, tényleg nem kell népszavazás, anélkül is tudjuk, hogy mit akarunk. Azt akarjuk, hogy Magyarország előre menjen, és ne hátra. Minden vágyunk, hogy piros legyen a paradicsom, nem sárga. Nem akarunk belesodródni a háborúba, maradjanak meg a rezsicsökkentés vívmányai, legyen 400 forint egy euró, 800 forint egy kiló kenyér. (Ja, utóbbi kettőt nem akarjuk, azok csak lesznek.)

Lehettek volna persze nagyvonalúbbak a győztesek, tehettek volna úgy, mintha legalább a látszatra adnának. Nem kerülne nekik ez semmibe, a népszavazás, különösen, ha nyáron tartják, könnyen érvénytelenné válhat. Adódott volna a lehetőség, hogy megmutassa a kormány, mennyire demokratikus, és a lakosság akarata ellenére nem tesz semmit. Láttuk ezt a Városligetben, a Fertő-tónál és még ezernyi más helyen. Népszavazás sem kell hozzá, az urak odafönt jobban tudják, hogy mit akarunk. 

Kár belénk a népszavazás, hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának.