EP-képviselők azt gyanítják, hogy csalni fognak a magyar választáson

HírKlikk 2022. január 19. 12:06 2022. jan. 19. 12:06

Kételkednek a választás és az Orbán-kormány tisztaságában, ezért teljes körű megfigyelő missziót sürgetnek EP-képviselők a szavazás napjára.

Kedden 62 európai parlamenti képviselő írt levelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű választási megfigyelő missziót az április 3-i magyarországi parlamenti választásra.

A Népszavához eljuttatott levélben a politikusok azzal az aggodalommal magyarázzák ennek szükségességét, hogy a választások „nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint” fognak lezajlani.

„A választási megfigyelők már eddig is jelentős aggályokat fogalmaztak meg a 2018-as magyarországi választások tiszta lebonyolításával kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök azóta is következetesen támadja a demokráciát hazájában. Független megfigyelőkre van szükségünk, hogy tudjuk, mi történik Magyarországon idén tavasszal. A választási manipulációk masszívan károsítanák az európai demokráciát. Az Európai Unió csak akkor demokratikus, ha a demokrácia minden tagállamban működik” – nyilatkozta az egyik aláíró, a német zöldpárti Daniel Freund.

Az EP-képviselők szerint a helyzet tovább romlott a 2018-as választások óta, amikor is az EBESZ korlátozott megfigyelő missziója megállapította, hogy „a megfélemlítő és idegenellenes retorika szűkítette a valódi politikai vita terét, korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek”. A kormány által a közvélemény tájékoztatására szánt kampányokra fordított túlzott kiadások pedig „jelentősen veszélyeztették a jelöltek lehetőségét arra, hogy egyenlő feltételek mellett versenyezzenek”. A választási megfigyelők megállapították „az átláthatóság általános hiányát” és szóvá tették „az erősen polarizált és kritikai elemzést nélkülöző" médiatudósításokat.

Mindezek fényében, úgy gondolják, kulcsfontosságú, hogy a magyar választási folyamat valamennyi jelentős aspektusát nyomon kövessék. Néhány nappal ezelőtt 20 magyarországi civil szervezet is hasonló kéréssel fordult az EBESZ/ODIHR igazgatójához.

Forrás: Népszava