Botrány Romániában a holokauszt oktatása körül

HírKlikk 2022. január 14. 14:15 2022. jan. 14. 14:15

Komoly vita alakult ki Romániában az önálló holokauszt-tantárgy bevezetéséről. Az egyre népszerűbb román szélsőjobboldali párt szerint nem kell önálló tantárgyként oktatni a holokausztot, mert vannak ennél fontosabb dolgok is. Az ügyészség eljárást indított holokauszt-tagadás miatt.

Politikai botrány lett Romániában abból, hogy önálló tantárgy lesz a holokauszt. A döntést követően a Romániában egyre népszerűbb szélsőjobboldali párt felszólította az oktatási minisztériumot, hogy ne végezzen ideológiai kísérletezést a gyerekeken. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerint a holokauszt története, valamint a szexuális felvilágosítás is elhanyagolható téma a diákok számára. Az ügyészség eljárást indított a párt ellen holokauszttagadás miatt.

– Nem kérdőjeleztük meg a holokausztot, mi a fiatal generáció tanításának módját kérdőjeleztük meg. Nem bagatellizáltuk el a holokausztot. Ezért meglepő az ügyészségi eljárás, mert annak a tárgya nem létezik. Mivel nem vagyunk keresztények, nem lehetünk antiszemiták sem – jelentette ki a szélsőjobboldali párt társelnöke, Claudiu Tarziu.

A romániai holokauszt-kutatók szerint azonban ez nem elfogadható magyarázat a párt részéről.

– Ha ezek a politikai szereplők hatalomra jutnak, politikájuk csorbíthatja a román lakosság egyes csoportjainak jogait és szabadságát. A történelemtagadás veszélyt jelent a demokráciára – fogalmazott a holokausztot kutató romániai intézet (INSHR) vezetője, Alexandru Florian.

Románia évtizedekig tagadta, hogy részt vett volna a zsidók meggyilkolásában a második világháború alatt, de a Nemzetközi Holokauszt Kutatási Bizottság megállapította, hogy akkoriban legalább 280 000 embert öltek meg román ellenőrzés alatt álló területeken.

– A román hatóságok komoly erőfeszítéseket tettek ennek a szemléletnek a megváltoztatására. 2002 óta érvényben van a fasiszta jelek használatát és a holokauszt-tagadást tiltó törvény. A Románok Egyesüléséért Szövetség vezetői szerint az antiszemitizmus társadalmi szinten nem komoly probléma, a hatóságoknak nem kellene ekkora figyelmet fordítaniuk a témára. A szélsőjobboldali párt közleménye alapján indult eljárás folyamatban van – mondta az Euronews bukaresti tudósítója, Mari Jeanne Ion.

A Románok Egyesüléséért Szövetség az előző választásokon kilenc százalékkal jutott be a parlamentbe, támogatottsága azóta folyamatosan nő.

Forrás: Euronews