Belgium az első ország, ahol bevezetik a kötelező majomhimlő-karantént

HírKlikk 2022. május 22. 18:35 2022. máj. 22. 18:35

A világon elsőként Belgium vezetett be kötelező karantént a majomhimlő-fertőzések miatt, amelyek az elmúlt napokban számos országban megjelentek. A Daily Mail szerint a belga hatóságok 21 napos karantént rendeltek el azoknál, akiknél beazonosították a betegséget.

Az egészségügyi hatóság eddig három esetet regisztrált az országban. Az első esetet pénteken jegyezték fel, de mindhárom fertőzés egy antwerpeni fesztiválhoz kapcsolható. Világszerte immár 14 ország erősítette meg a vírusos betegség feltűnését. A WHO pénteki közölése szerint 50 fölé kúszott a gyanús esetek száma.

Az egészségügyi világszervezet arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg hamarosan további eseteket is jelentenek majd. Eddig kilenc európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában találtak fertőzötteket. A majomhimlő korábban főként Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein fordult elő.

A Daily Mail szerint az orvosok az Egyesült Királyságban is „jelentős növekedésére” számítanak az esetek számában. A 24.hu korábban szakértők előrejelzése alapján azt írta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a vírus enyhébb megbetegedést okozó variánsáról van szó, amely nehezen terjed emberről emberre. A szakértők ekkor még azt közölték, nem valószínű az esetszámok jelentősebb növekedése.