Aquincumi híd: Óbuda és Újpest polgármestere sem támogatja a terveket

HírKlikk 2022. május 22. 20:55 2022. máj. 22. 20:55

Az ATV- nek az ügyben nyilatkozó óbudai DK-s polgármester Kiss László, valamint Déri Tibor momentumos újpesti polgármester azt mondták, hogy ők mindenekelőtt az M0-s körgyűrű befejezését szeretnék, és jelen formájában egyik hídtervet sem tudják támogatni. Ennek oka: a kerületek legégetőbb problémáinak nem része az Aquincumi híd. Kettejük határozott álláspontja az, hogy nem szeretnének több forgalmat Újpestre, márpedig az öt bemutatott terv közül négy esetében abszolút a forgalom növekedésére lehet számítani – idézi őket az ATV.

A polgármesterek egyetértenek abban, hogy az a változat, amely szerint a gyalogosokon és a bicikliseken kívül csak a tömegközlekedés használná a hidat, nagyjából értelmetlen. Kiss úgy véli, pénzkidobás lenne. Déri szerint azért sem tudják feltétlenül támogatni a híd megépítését, mert így a Népsziget zöld felületét betonoznák – írja a Telex.

A felmerült tervek egyébként egészen pontosan ezek:

  • széles híd, nagy kapacitású, új, 2x2 sávos levezető utakkal az M3-as és a 10-es út között (építése csak az M0 északi szektor után következhet);

  • széles híd, korlátozott kapacitású levezető utakkal;

  • híd buszsávval, korlátozott kapacitású levezető utakkal;

  • híd helyi kapcsolatként, 10-es főúti csatlakozás nélkül;

  • tisztán közösségi közlekedési híd a meglévő úthálózathoz kapcsolva a Szentendrei út és Újpest városközpont között, autók nélkül.