A Jobbikkal és a melegekkel fenyegette meg a romákat a kormánybiztos

Föld S. Péter 2022. január 13. 18:30 2022. jan. 13. 18:30

„Mindenkiről mindent tudunk”. Ezt mondta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos azon a Népszavához eljuttatott hangfelvételen, amelyből érdekes részleteket tudhatunk meg arról, miként képzeli el a kormány a romaügyek alakítását. Nem Farkas Flóriánban gondolkodnak a jövőben, mert őt a körülötte lévő botrányok miatt már nem lehet újraépíteni, hanem azokban a roma vezetőkben, akik azért fognak pénzhez jutni, mert hűségesek a központi akarathoz.

Sztojka Attila egy december első felében zárt ajtók mögött megrendezett tanácskozáson beszélt a romaügyekkel kapcsolatos visszásságokról. Mondhatta volna azt is, hogy Farkas Flórián számos bűncselekménnyel volna gyanúsítható, a roma felzárkóztatási programból például 1,6 milliárd forinttal nem tudott elszámolni. Meg lett tépázva a tekintélye, nem csupán a cigányság körében, de a párttársai sem díjazták az eltapsolt pénzeket.

Amúgy nem Farkas Flőrián volt a többórás előadás központi témája – az előadó azt kívánta megértetni a hallgatóságával, hogy akkor járnak jól, ha a Fidesz nyer az áprilisi választáson. Amennyiben Orbán Viktor pártja veszítene, akkor jönne a Jobbik, és jönnének a melegek, közölte Sztojka a roma főnökökkel, jaj lenne akkor a romáknak. De ez szerinte csak elméleti lehetőség, ő biztos a Fidesz győzelmében, ehhez viszont az is kell, hogy a roma vezetők felismerjék az érdekeiket és tudják, hogy kihez kell lojálisnak lenni.

„Ha ti egy lépést tesztek a Fidesz-kormányzat felé, a Fidesz ötöt fog felétek tenni” – mondta Sztojka a kiszivárgott ominózus hangfelvételen. „Tudod, miért nyertél? Mert itt vagy. És tudjátok, miért fogtok nyerni? Mert itt vagytok” – tette hozzá, és ezzel a meglehetősen hatásvadász megfogalmazással valószínűleg azt kívánta jelezni, hogy az Országos Roma Önkormányzat kormányhoz hű tagjainak programjai támogatásra számíthatnak.

Sztojka Attila ezután szigorúbb vizekre evezett, mondhatnánk úgy is, hogy gyakorlatilag megzsarolta az egybegyűlteket. Azt mondta nekik, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent”, meg még azt is, hogy „mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig”. Érzékeltette velük, hogy tudnak a nem mindig szabályos szerződéseikről, amelyek – állítása szerint – kimerítik a hűtlen kezelés fogalmát, de nyugi, ezzel nem félelmet kívánt kelteni a hallgatóságában, csupán jelezte nekik, amit Orbán Viktor – igaz, nem a romákkal kapcsolatban –, évekkel ezelőtt így fogalmazott: nix ugribugri. „Még mielőtt bárki bármit tesz, a BM-ben azt már előre tudják” – tette hozzá sokat sejtetően.

Megnyugodhattak a cigányság vezetői, nem kell sokat törniük a fejüket, hogy miként alakítsák a roma programokat. Elegendő, ha hűségesek a párthoz, és azt teszik, amit mondanak nekik. Ebben az esetben a párt sem lesz szőrösszívű, bőkezűen megjutalmazza az arra érdemeseket. Lehet, hogy a romák felzárkóztatása cigányútra téved, viszont néhány kiemelt, látványos programra kerül majd pénz, és a roma főnököknek sem lesz okuk panaszra.