Karácsonyi kapros töltött káposzta

Valentin 2021. december 10. 16:25 2021. dec. 10. 16:25

A töltött káposzta az egyik legízletesebb étel, amit karácsonyra szinte mindannyian elkészítünk. Erre az ételre is igaz: ahány ház, annyi recept. Az év végi ünnepi alkalmak nélkülözhetetlen darabja, amiből csakis nagy adag készülhet.

Hozzávalók:

50 dkg aprított savanyú káposzta
1 fej savanyú káposzta egészben (vagy egész levelek)
1 kg darált sertéshús
30 dkg füstölt kolozsvári szalonna
20 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
étolaj

bors
pirospaprika
csombor (borsikafű)
friss kapor

 

Elkészítése: 

A megtisztított hagymát felkockázzuk, megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Hozzáadjuk a megmosott rizst, alaposan átforgatjuk, míg a rizsszemek kissé áttetszőek nem lesznek. Hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és kevés pirospaprikával fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk.

Ezután a savanyított fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket, a vastagabb ereket kivágjuk a levelekből, és beletöltjük a húsos-rizses keveréket, felcsavarjuk a leveleket, a végeket benyomkodjuk.

A fazék alját kibéleljük a vágott káposzta felével, elrendezzük rajta a töltelékeket, majd következhet a kisebb darabokra vágott füstölt hús vagy szalonna. Így rétegezzük, amíg tartanak az alapanyagok.

Bőven megszórjuk friss vágott kaporral és csomborral, felöntjük vízzel, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét. Kb. 2 óra alatt készre főzzük. Az első tálalás előtt érdemes legalább egy napot pihentetni hűvös helyen, jobban összeérnek így az ízek. Tálaláskor tejfölt és friss kenyeret kínáljunk mellé.