A sonkafőzésről

Valentin 2022. április 15. 20:30 2022. ápr. 15. 20:30

A húsvéti sonka főzése egyszerűnek tűnhet, de a tökéletes végeredmény az apró részleteken múlik. Először is, ha nagyon sós sonkával van dolgunk, akkor érdemes éjszakára hideg vízbe áztatni, ettől puhább is lesz, mert veszít a sótartalmából.

A sonkát tiszta, hideg vízben tegyük fel főni, vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó is kerülhet a főzővízbe.

Kilónként 35-40 perces főzési idővel kell számolni, alacsony lángon. A sonka fajtájától függően, azonban lehetnek eltérések, ezért időnként ellenőrizzük hústűvel a sonkát.

A főzés közben elpárolgott vizet pótoljuk, de csak annyi vízzel, ami épphogy ellepi a sonkát. Ha kész, a főzőlevében hagyjuk kihülni, majd fóliába csomagolva mehet a hűtőbe.

Ha kötözött sonkát főztünk, a kötöző anyagot szeletelés előtt fejtsük le a sonkáról. Mindig a már kihűlt sonkát szeleteljük.

A főzővizet ne öntsük ki! Megfőzhetjük benne a tojásokat is. A sonkaléből le is fagyaszthatunk, és ételek ízesítőjeként elővehetjük a későbbiekben, például bableveshez, káposztás ételekhez.

A tálalásnál a torma mellett főtt tojást, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát tehetünk a sonka köré.