Semmelweis Ignác üzenete a mának

HírKlikk 2022. május 21. 19:00 2022. máj. 21. 19:00

Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készül film Semmelweis Ignácról, A láthatatlan gyilkos című alkotást Koltai Lajos rendezi. A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 2,26 milliárd forintos támogatást szavazott meg a romantikus történelmi filmnek. A mintegy 120 fős stábbal készülő mozifilm forgatása júliusban kezdődik, a filmet jövőre láthatja a közönség.

A Színház Online a Nemzeti Filmintézet (NFI) közleményére hivatkozva Koltai Lajost idézi, aki elmondta, hogy Semmelweis Ignác magatartásának példáját akarják továbbítani a nézőknek. „A szenvedély, a kitartás és a következetesség sodró erejű filmjét szeretnénk elkészíteni” – nagyszerű színészeket találtunk hozzá. A sors különös fintora, hogy mai világunk, 2020 óta ismét egy ilyen láthatatlan ellenséggel vívja csatáját – tette hozzá.

A láthatatlan gyilkos története 1847-ben, a forradalmat megelőző hangulatban kezdődik, a kort a reakció és a reformerek közötti küzdelem határozza meg a bécsi szülészeti klinikán is. Az ifjú Semmelweis Ignác tanársegéd egyszerre veszi fel a harcot a szülő nők láthatatlan gyilkosával és a konzervatív főnökei vaskalapos nézeteivel. Megszállottan kutat a gyermekágyi lázat kiváltó rejtélyes kórokozó után, amelyben segíti őt egy fiatal osztrák nővér. Az izgalmas nyomozás egyre közelebb hozza őket egymáshoz. A szenzációs felismerés azonban még nem jelent végső győzelmet: Semmelweisnek le kell győznie főnökei ellenállását is.

Semmelweis úgy érzi, a sors kiválasztottjaként az ő dolga, hogy megtalálja a láthatatlan ellenséget – a gyermekágyi láz okozóját. Minden támadás és intrika ellenére, halad az útján, megszállott és megalkuvást nem ismerő személyisége vezeti. A kórház vezetése mindent megtesz, hogy Semmelweis útját megkérdőjelezze és keresztezze. Az igazi tehetség, aki megtalálta ösvényét, megy az útján, néha indulattól vezérelve. 

A láthatatlan gyilkos Maruszki Balázs és Kormos Anett forgatókönyvéből készül, producere Lajos Tamás és Vida József.

 

Forrás: Hírklikk