Újabb világjárvány küszöbén? Itt van köztünk a majomhimlő

HírKlikk 2022. május 21. 15:40 2022. máj. 21. 15:40

Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint újabb 50 majomhimlő-gyanús esetet vizsgálnak több országban, és minden bizonnyal további fertőzések is lesznek. Eddig kilenc európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában erősítették meg a fertőzés tényét. A BBC számos cikkében foglalkozott majomhimlővel, ami újabb világjárványt hozhat el a koronavírusból még ki sem lábalt világ számára. Egyelőre azonban nem kell még ettől tartani.

A majomhimlő egy ritka, kevéssé ismert betegség, amit a himlő családhoz tartozó vírus okoz. Ez azonban sokkal kevésbé súlyos, és a szakértők szerint kicsi a fertőzés esélye. Leginkább közép- és nyugat-afrikai országok távoli részein, trópusi esőerdők közelében fordul elő a megbetegedés, aminek a tünetei közé tartozik az arcon kezdődő, majd a testre átterjedő bőrkiütés, ami igen fájdalmas lehet – magyarázza a BBC.

A fertőzés általában magától megszűnik, és 14-21 napig tart. Ritka, hogy valaki majomhimlőben meghal. Eseteit jelenleg európai országokban, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában vizsgálják.

A majomhimlőt akkor kaphatja el valaki, ha közeli kapcsolatba kerül egy fertőzött személlyel. A vírus bejuthat a szervezetbe a sérült bőrön, a légutakon vagy a szemen, orron vagy szájon keresztül. Terjedhet fertőzött állatokkal, például majmokkal, patkányokkal és mókusokkal való érintkezéskor, vagy vírussal fertőzött tárgyakkal, például ágyneművel és ruházattal is.

A vírust először egy fogságban tartott majomban azonosították, és 1970 óta tíz afrikai országban jelentettek szórványos járványkitöréseket. 2003-ban járvány tört ki az Egyesült Államokban, először Afrikán kívül. A betegek az országba importált kisemlősök által megfertőzött prérikutyákkal való szoros érintkezés során kapták el a betegséget. Összesen 81 esetet jelentettek, de egyik sem vezetett halálesethez. 2017-ben Nigériában volt a legnagyobb ismert járvány. 172 gyanús eset volt, és az áldozatok 75 százaléka 21 és 40 év közötti férfi volt

A himlő elleni védőoltás 85 százalékban bizonyítottan hatékony a majomhimlő megelőzésében. És segíthetnek a vírusellenes gyógyszerek is.

Egy másik BBC-jelentésből az derül ki, hogy az európai közegészségügyi ügynökségek eddig az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban és Svédországban erősítettek meg eseteket.

 

Forrás: Hírklikk