Nem az omikron fogja lezárni a járványt

HírKlikk 2022. január 10. 20:15 2022. jan. 10. 20:15

Az omikron, a koronavírus legújabb variánsa több országban is gondot okoz azzal, hogy nem produkál olyan súlyos tüneteket, de sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi változatok. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora elmondta, hogy nagyon sokakat meg fog fertőzni a vírus.

Jakab Ferenc szerint lehet, hogy az ötödik hullám az omikron eltűnésével véget ér, de az biztos, hogy nem lesz teljesen vége a járványnak, ugyanis több probléma is van, amelyekre ennek ellenére megoldásokat kell keresni. 

Az egyik, hogy megállapítható, a a koronavírus ellen nem tudunk élethosszig tartó védettséget szerezni, ezért tér vissza minden évben. Szerinte az omikron variánst elkapók védettsége valószínűleg nem tart 3-4 hónapnál tovább.

Úgy gondolja, hogy a koronavírus hosszútávon egy szezonális, enyhe vagy középsúlyos felsőlégúti tüneteket okozó fertőzéssé fog válni, azonban jelenleg ez még nem mondható el róla. Azt várja, hogy csökkenő intenzitású és enyhébb tüneteket okozó járványok lesznek a későbbiekben. 

Kijelentette, hogy emellett megjelenhetnek újabb variánsok, amelyek szintén súlyosabb tünetekkel jelentkeznek, ugyanis az omikron nem érinti a tüdőt, a későbbiekben ez nem biztos, hogy így lesz. 

“Ezért óvatosan kell kezelni az olyan kijelentéseket, hogy az omikronnal vége a pandémiának. Lehet, hogy időlegesen megoldja, de nem hiszem, hogy végérvényesen ez fogja jelenteni a koronavírus veszélyének a végét”  – idézi a virológust a Forbes.

Kiemelte, nem jön létre szupervírus, ha valaki egyszerre esik át a koronavíruson és az influenzán, mindössze kialakul egy kettős fertőzés párhuzamosan egymás mellett, amely súlyosbíthatja a klinikai tüneteket attól függetlenül, hogy milyen influenzatörzsről beszélünk. 

A jelenlegi vakcinafejlesztésekről elmondta, hogy az állatkísérletek szakaszában vannak, a bécsi kollégákkal együtt fejlesztenek egy hazai fejlesztésű orrspray-t, valamint szintén osztrákokkal vakcinakísérletekbe is belekezdtek.