Megfejtették a hirtelen csecsemőhalál okát

HírKlikk 2022. május 22. 09:10 2022. máj. 22. 09:10

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) a váratlan csecsemőhalálok körülbelül 37 százalékáért felelős az Egyesült Államokban évente, és oka nagyrészt ismeretlen maradt. 2022. május 06-án az ausztráliai Sydney-i Westmead Gyermekkórház kutatói közzétettek egy tanulmányt, amely nemcsak azt igazolta, hogyan halnak meg ezek a csecsemők, hanem azt is, hogy miért.

A SIDS az egy év alatti csecsemők megmagyarázhatatlan halálozására utal, és általában akkor következik be, amikor a gyermek alszik. Sokan azt gyanították, hogy ezt a jelenséget az agy azon részének hibája okozhatja, amely szabályozza az alvásból való ébredést és a légzést. Az elmélet szerint, ha a csecsemőnek alvás közben leáll a légzése, ez a hiba megakadályozza, hogy a gyermek felébredjen.

A sydney-i kutatóknak sikerült megerősíteniük ezt az elméletet a SIDS-ben és más ismeretlen okokból elhunyt újszülöttektől vett száraz vérminták elemzésével. Minden SIDS-esetből származó mintát összehasonlítottak egészséges csecsemőktől vett vérrel. Azt találták, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim aktivitása a szülés után két-három nappal vett vérmintákban jelentősen alacsonyabb volt azoknál a csecsemőknél, akik SIDS-ben haltak meg, mint az élő csecsemőknél és más, nem SIDS-es csecsemőhaláloknál. A BChE fontos szerepet játszik az agy izgalmi folyamatában, megmagyarázva, hogy a SIDS miért fordul elő általában alvás közben (úgynevezett kolinerg deficit).

Korábban azt mondták a szülőknek, hogy a SIDS megelőzhető, ha megfelelő óvintézkedéseket tesznek: a csecsemők hanyatt fektetése, a túlmelegedés elkerülése, valamint a játék és takaró gyermekágyból való eltávolítása a legfontosabb megelőző lépések közé tartozik.

Noha a biztonságos alvás továbbra is fontos a csecsemők védelmében, sok olyan gyermek volt, akinek a szülei minden óvintézkedést megtettek, de mégis meghalt SIDS-ben. Ezeket a szülőket óriási bűntudat töltötte el, hogy meg tudták volna-e akadályozni babájuk halálát.

A tanulmányban a kutatók azt írták: „Ez a megállapítás lehetőséget kínál a kockázatnak kitett csecsemők azonosítására, és új utakat nyit a konkrét beavatkozások jövőbeli kutatása számára" – írja a mok.hu.